Hartslagzones

MAXIMALE HARTSLAG BEREKENEN | TRAINEN IN HARTSLAGZONES

Een efficiëte workout is meer dan de keuze van de juiste oefeningen. Voor een optimale training moet je naar je lichaam luisteren, dit kan je letterlijk nemen bij het trainen met een hartslagmeter. Door je hartslag tijdens je workout binnen bepaalde hartslagzones te houden,kan je je doelen makkelijker bereiken.  Er zijn specifieke hartslagzones voor optimale vetverbranding, het opbouwen van conditie en om je fysieke grenzen te verleggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maximale hartslag berekenen op basis van leeftijd

De eerste stap naar een efficiëntere workout begint met het berekenen van je hartslagzones. Hiervoor moet je je maximale hartslag weten. Er zijn enkele methoden om deze te berekenen. De snelste, maar veruit de minst nauwkeurige en minst betrouwbare berekening van je maximale hartslag gebeurt op basis van je leeftijd.

 

Maximale hartslag = 220 – leeftijd

Er zijn ook enkele varianten voor deze formule, maar de maximale hartslag berekenen op basis van leeftijd is nooit betrouwbaar! Voor wie zelden sport kan het een idee geven, maar voor de geoefende sporter die efficiënter wilt trainen door middel van een hartslagmeter biedt deze formule weinig meerwaarde en kan zelfs gevaarlijk zijn. Soms kan je maximale hartslag ver boven of erger nog ver onder de uitkomst van deze formule liggen waardoor je workout ofwel niet stevig genoeg is of je juist tot je limieten drijft.

Je maximale hartslag correct berekenen

Om je maximale hartslag correct te bepalen doe je best een stresstest onder toezicht van een sportarts of cardioloog.  Bij een dergelijke test wordt de moeilijkheid van een cardio oefening zoals een loopband graduaal opgebouwd tot er bepaalde tekenen worden opgemerkt die aanduiden dat de maximale hartslag is bereikt.

Het is echter erg risicovol om jezelf tot het maximum te drijven, daarom wordt het aangeraden dit onder medisch toezicht te doen tenzij je hier al erg veel ervaring mee hebt.