top of page

Het geheim van optimisme

Mentaal welzijn

Een optimistische kijk kan het leven makkelijker maken. Niet iedereen is een geboren optimist maar je kunt wel leren om positiever door het leven te gaan. Je krijgt er meer zelfvertrouwen door en daar word je gelukkig van!

Tips om positief door het leven te gaan

Vraag jij je wel eens af hoe het komt dat iemand zo optimistisch is? Deze tips kunnen je helpen om ook een ‘positivo’ te worden:

 • Besef dat ups en downs normaal zijn.

   Iederéén heeft wel eens een dipje of een minder leuke periode. Laat op zo’n moment gerust je tranen de vrije loop in plaats van ertegen te vechten.

 • Bekijk een moeilijke situatie van een andere kant.

   Een probleem benaderen vanuit het perspectief van een ander helpt om te relativeren en het kan inzichten/oplossingen brengen.

 • Focus op jouw positieve punten.

   Schrijf op waar je allemaal goed in bent en wat je kwaliteiten en sterke punten zijn. Waardeer jezelf en wees trots op wie je bent!

 • Concentreer je op wat je wél hebt in plaats van wat je niet hebt.

  Geniet van alle leuke momenten, zelfs al zijn het maar kleine dingen. Wees dankbaar.

 • Kijk niet naar problemen maar denk in oplossingen. 

  Uiteraard hoef je problemen niet te negeren. Maar beschouw ze als een uitdaging waar je een oplossing voor moet vinden. Focus op het positieve in plaats van op het negatieve. Je krijgt er energie van! 

 • Focus op het heden.

  Leef hier en nu. Laat het verleden los en maak je geen zorgen over de toekomst. Geniet van het moment!

 • Houd een ‘succesdagboek’ bij.

  Schrijf op welke zaken je gedaan hebt op een dag waar je gelukkig van werd. Het schenkt voldoening en het motiveert je om er de volgende dag weer tegenaan te gaan. Schrijf ook op wat iemand anders gedaan heeft dat je blij maakte. Of waren er andere dingen die je gezien, gehoord, geroken, gevoeld of geproefd hebt? Bewust nadenken over je dag is een goede manier van zelfzorg.

 • Lach, lach, lach. 

  Je wordt zoveel vrolijker met een glimlach op je gezicht!

 • Omring jezelf met positieve mensen.

   Zorg dat er in je omgeving veel optimistische mensen zijn die je steunen en het beste uit je halen.

 • Koester niet te hoge verwachtingen.

  Wees je ervan bewust dat iets vaak niet volledig verloopt zoals jij het wilt. Zo krijg je minder te maken met teleurstellingen.

Onthoud goed: optimisme is een keuze. Of je al dan niet gelukkig en positief door het leven gaat, hangt grotendeels af van jezelf. Kies er bewust voor om ‘happy’ te zijn. Dat lukt niet door in je luie zetel te zitten en niks te doen… Het leven is een feest, je moet alleen zelf de slingers ophangen! 😊

bottom of page