Tips en hulp bij het lopen
Zichtbaar in het donker, de borstlamp van Kalenji kwam er als beste uit.
Vorig weekend lanceerden we een poll in de Running Vibes Facebook-groep met als vraag: Hoe zorg ik er voor dat ik zichtbaar ben in het donker tijdens het lopen? 67 leden stemden mee.
Kalenji Run Light:
Ieder jaar moet ik weer even wennen aan die wintertijd. Zodra ik vanuit mijn werk naar huis rijd is het ineens donker. En dat zal de komende maanden zo blijven. Toch wil ik hardlopen, dus iedere winter zoek ik weer de lampjes en reflecterende hesjes op, zodat ik veilig de straat op kan. Ik heb heel wat lichtjes en vestjes geprobeerd maar voor mij werkt de borstlamp van Kalenji het beste!
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Veiligheid eerst!
Als je in het donker gaat hardlopen ben je nauwelijks zichtbaar voor het overige verkeer. Hoe vaak ik nog hardlopers zonder enige vorm van reflectie of lampjes zie lopen is ongelooflijk! Op dit punt heb je je eigen veiligheid (en die van je medeweggebruiker) in de hand: zorg dat je zichtbaar bent. Dit kan door middel van reflecterende hesjes of door het gebruik van lampjes. Liefst allebei. Gelukkig begrijpen steeds meer hardlopers dat dit onmisbare items van je hardloopoutfit zijn en komen er ook steeds meer lampjes en hesjes op de markt.
Kalenji Run Light
Ik kreeg de Kalenji Run Light van Decathlon cadeau, waarbij je zowel op de borst als op de rug een lampje draagt. De Run Light zorgt niet alleen dat jij zichtbaar bent voor de andere weggebruikers, maar verlicht ook de directe weg voor je. Het achterste lampje vind ik wel maar net genoeg, een extra fluohesje is dus wel aan te raden.
Middels een strap-systeem, waarbij je een band om de borst en over een schouder draagt, stel je de bandjes zo in dat de lampjes goed zitten. Tevens loopt er van het ruglampje een energiekabeltje naar de borstlamp, die je net als de strap over de schouder draagt.
Mijn eerste reactie bij het openen van het doosje is dat hij nogal zwaar aanvoelt. Dat komt met name door de accu, die in het kastje zit dat op de rug gedragen wordt. Middels een kabeltje brandt op deze accu ook het lampje op de borst. Ondanks het gewicht voel ik er niets van als ik het om heb. Ook het kabeltje hindert me niet. Het is even passen, meten en de straps op maat maken, maar dan zitten de lampjes goed en heb je er geen last van tijdens het lopen. Ze schudden niet en verschuiven niet van plek. Wel moet je even de straps goed plaatsen: een hartslagmeter onder het lampje op de borst zit niet lekker en bij het dragen van een capuchon dien je het lampje op de rug even naar onder te verschuiven. Doordat de straps in te stellen zijn kan dit allemaal. Al vraag ik me hierbij twee dingen af: geven de straps wel genoeg ruimte bij mensen met een grote borstomvang en hoe duurzaam zijn de straps (want het elastiek in de banden voelt niet strak en stevig)?
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Tevens is de lamp niet makkelijk te dragen als je een rugzakje draagt. Bij mij lukt het wel om de straps en het energiekabeltje om de rugzak te dragen, maar ben je groter van omvang of heb je een volle rugzak, dan is dat lastig. De ruglamp onder de rugzak dragen zou ik niet aanraden: de accu kan de warmte niet kwijt en je rugzak gaat er ook niet fijner door zitten.
Verrassing
Toch ben ik positief verrast door de Kalenji Run Light als het op het gebruik aan komt. Naast dat de Run Light comfortabel zit en je hem niet voelt is hij namelijk makkelijk te bedienen. Met een knopje op de borstlamp, zet je zowel de borst- als ruglamp in één druk aan. Het knipperende rode lampje op de rug bestaat uit drie ledlampjes, die meteen de resterende energie in de accu weergeven: bij een volle accu branden alledrie de lampjes en bij een bijna lege accu brandt er een enkel lampje. De lamp op de borstzijde kent drie lichtsterktes: 250 lumen (2 uur brandtijd bij volle accu), 180 lm en 90 lm (5 uur brandtijd bij volle accu) en schijnt hiermee tot 20 meter voor je op de weg. Handig dus, want je kan de sterkte van de lamp dus aanpassen aan het omgevingslicht. Loop je in een nagenoeg donker (onverlicht) gebied, dan is de sterkste stand voor mij voldoende om de weg voor me te kunnen zien zonder mijn tempo aan te hoeven passen.
Omdat het lampje op de borst zit en je tijdens het hardlopen toch meestal een lichte rotatie van de romp hebt, is de lichtbundel geen stabiele straal recht vooruit. De lichtbundel schudt heen en weer. Nu is dat op een vlakke weg niet zo’n probleem, maar ik zou hiermee toch niet snel onverharde paden opzoeken. De kans dat je een boomwortel over het hoofd ziet is best aanwezig. Het lichtje zelf is trouwens niet te richten, je moet dus middels de straps het lampje zo plaatsen dat ie optimaal voor je uit schijnt. En ook niet onbelangrijk: je tegenliggers niet verblindt.
Ik heb hiermee wat zitten passen en meten en ben tot de conclusie gekomen dat je lichaamsbouw hier nogal bepalend in is. Ik heb een niet al te grote voorgevel en kan het lampje precies onder de borst dragen. Hierdoor wordt het lampje door mijn voorgevel al schuin naar de grond gericht en heb ik de lichtbundel perfect voor de voeten schijnen. Bij vrouwen met een grote voorgevel zal dit een ander verhaal zijn. Zij zullen het lampje vaker op de borst dragen waarbij de kans bestaat dat het lampje omhoog gaat schijnen. Ook voor mannen is het voor mij nog een vraag of door de rechte borst de lamp niet te recht vooruit schijnt. Iets om dus even op te letten.
Opladen
Opladen gaat makkelijk via het bijgeleverde USB kabeltje. De accu volledig opladen kost ongeveer 5 uur en hij kent een levensduur van ongeveer 500 laad- en ontlaadmomenten.
Best een behoorlijke levensduur dus!
Conclusie
De Kalenji Run Light is een comfortabele en goede lamp en heel makkelijk in gebruik. Als je deze vergelijkt met andere (hoofd)lampjes is de prijs-kwaliteit verhouding absoluut goed te noemen. Het ligt wel aan je lichaamsbouw (voor vrouwen zal met name de voorgevel bepalend zijn) of de lichtbundel van de lamp optimaal voor je uit schijnt. Dat geldt ook voor wie een grote rotatie in het bovenlijf heeft tijdens het hardlopen.
Bron: http://www.prorun.nl