top of page

Powerfood

 

 

Jullie hebben het ongetwijfeld al opgemerkt, de hype van superfoods die de laatste maanden langs trekt. Elke week wordt een ander ingrediënt gebombardeerd tot het nieuwste superfood, vol anti-oxidanten, vitamine A,B, C en D ijzer, zink of koper (of dat net niet?) enz. Zelfs een ordinaire boerenkool schopte het onlangs in de VS tot dé superfood van het moment. 

Ik vermoed dat al die superfoods vast wel hun waarde zullen hebben en ik geloof perfect dat ze van bepaalde bestanddelen hogere dosissen bevatten, maar denk ook dat ze weinig tot niks uithalen als je ze niet integreert in een gezond eetpatroon. En laat dat nu net het moeilijkste zijn. Niet ’s ochtends een aantal voedingssupplementjes achterover slaan met een glas water, maar wel zorgen dat je elke dag voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, liefst nog gezond én aangepast aan jouw levensstijl.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook voor mij vormt dit elke dag opnieuw een uitdaging, maar ik heb wel mijn eigen arsenaal aan superfoods! Hieronder een lijstje van een aantal voedingsmiddelen die onmisbaar zijn in mijn keuken (en leven).

 

Met stip op 1: havermout. Het ontbijt van veel topsporters, want het bevat naast weinig calorieën ook een berg anti-oxidanten en door de vele vezels zorgt het ervoor dat je snel verzadigd bent en dat ook lang blijft. Het ideale ontbijt dus om een suikerdip ’s ochtends te vermijden. En ik vind het bovenal ook gewoon heel erg LEKKER! Te combineren met ander gezond magic food (zie hieronder)

Avocado: je bent ervoor of ertegen. Sommigen vinden het volledig smakeloos, ik vind het een delicatesse, met een beetje peper en zout erover en een lekker tomaatje erbij, of, om helemaal gezond te doen, een blikje tonijn. Vroeger werden avocado’s gemeden uit een dieet, omdat voor 30% uit vetten bestaan en behoorlijk wat calorieën bevatten. Het zijn echter onverzadigde vetten, goed voor onze cholesterol. Door de vele vezels die de vrucht bevat, krijg je hetzelfde effect als bij havermout: een snelle en langere verzadiging, waardoor je minde

 

Kerstomaatjes: mijn snoepje tussendoor. Wanneer ik, ondanks mijn havermout en avocado’s ;-), toch nog een hongertje krijg, dan werk ik een handvol kerstomaatjes naar binnen. Lekker, gezond en ook hier weer een flinke dosis anti-oxidanten!

Kip: bij ons in huis vind je geen full-time vegetariërs, dus er moet af en toe eens een stukje vlees op de menu verschijnen. Vaak kiezen we dan voor kip. Niet enkel omdat dit mager vlees is (mager rundsvlees bevat minder vet), maar vooral omdat het boordevol eiwitten zit, die dan weer van essentieel belang zijn in de voeding van een loper. Het zijn immers belangrijke bouwstenen voor ons spierweefsel (hier vind je meer uitleg over het belang van eiwitten).

 

Amandelmelk: eigenlijk zou hier sojamelk moeten staan, want dat is wat er standaard wordt aangeraden ter vervanging van koemelk, aangezien het veel lichter te verteren is en voor minder irritatie zorgt. Ik vind sojamelk echter gewoon een beetje vies en bij mijn zoektocht naar een alternatief kwam ik bij amandelmelk uit. En wat blijkt nu? Amandelmelk bevat het minste calorieën van alle melkvervangers, zit vol goede eiwitten, geen cholesterol én is dus zeer licht verteerbaar. Ideaal in combinatie met havermout!

Noten en rozijnen: een ander tussendoortje waar ik me af en toe aan zondig. Niet bedoeld om in grote hoeveelheden te eten, want er zitten echt wel een hoop calorieën in, maar tegelijkertijd bevatten de meeste noten (niet pinda’s!) een berg goede voedingsstoffen (omega-3, omega-6, eiwitten, vitamines, mineralen etc). Rozijnen leveren dan weer instant energie. Ook hier geldt: eet met mate.

Bananen: onontbeerlijk voor een sporter! En gelukkig vind ik het gewoon ook lekker, uit het vuistje als 10-uurtje of als snelle snack voor het lopen of in plakjes in mijn havermoutpap. De voordelen van een banaan op een rijtje: ze zitten bomvol kalium, wat voor een lage bloeddruk zorgt. De natuurlijke suikers zorgen voor een energieboost en bananen bevatten redelijk wat B6, de vitamine die er voor zorgt dat zenuwen en spieren goed samenwerken. Een extraatje is dat ze zouden helpen bij een kater (in de vorm van milkshake). Dat vraagt om een test!

Koffie en thee: om de dag door te komen, heb ik toch mijn dagelijkse kopje koffie nodig. Koffie is dan ook niet ongezond zo lang je het met mate drinkt. Integendeel, het zou zelfs je sportprestaties verbeteren (maar dit heb ik eerlijkheidshalve zelf nog niet ondervonden). Na mijn tasje koffie ’s ochtends schakel ik over op thee wanneer ik zin heb in iets warms. Als ik kan, kies ik voor groene thee. Die zit ook weer vol anti-oxidanten die zouden zorgen voor sneller spierherstel. 

WATER: last but certainly not least, onontbeerlijk zelfs in mijn geval. Elke dag drink ik minstens anderhalve liter water, vaak ook meer. Dat water gezond is, dat moet ik jullie niet meer uitleggen denk ik. Laat je na een lichte training niet verleiden door sportdrank, maar drink gewoon een flink glas water. Je dorst zal even hard gelest zijn en je hebt er geen verborgen calorieën mee ingenomen!

bottom of page