top of page

Resultaten poll: Wat is de mooiste halve marathon?

Vorig weekend lanceerden we een poll in de Running Vibes Facebook-groep met als vraag: Wat vinden jullie de mooiste halve marathon?

De zee

Cadzand blijkt overduidelijk jullie favoriet te zijn (18 van de 41 antwoorden). De halve marathon, voluit de Mammoet Midwinter Halve marathon Cadzand-bad, vindt elk jaar plaats eind januari, begin februari. Het weer is dan ook een allesbepalende factor bij deze halve marathon. Regen, wind, hagel, het ontbrak de voorbijejaren niet in Cadzand. De oprichters van Running Vibes.be ervaarden hier 3 jaar terug hun eerste echte halve marathon-beleving samen. Hij als (onervaren) deelnemer, zij als supporter. Die dag waren de weersomstandigheden behoorlijk pittig: er was een ijzige wind, er was regen, natte sneeuw, hagel... Zij was doorweekt en ruïneerde haar laarsjes (nu een mooi aandenken) om toch zo vaak mogelijk een glimp op te vangen van haar heroïsch lief. Hij deed het zo veel beter dan verwacht, gooide zelfs nog zijn (doorweekte) jasje af in de laatste kilometers, maar kwam de 2 weken erna de zetel niet meer uit. Voor ons dan ook de halve marathon waar de meeste herinneringen aan vasthangen.

 

Ook Runnersweb.nl bewierookte vorig jaar het parcours van deze halve marathon:

“Het strand en het duingebied zijn altijd een dankbare omgeving voor een hardloopwedstrijd. Behalve de uitdaging die de afwisselende ondergrond, zoals verharde paden, mul zand en gras met zich meebrengt, is er voor de deelnemers onderweg ook genoeg te genieten.In de eerste kilometers loopt de route langs de zogenaamde Zwinlus, waar de lopers een mooi uitzicht hebben over natuurgebied ’t Zwin. In de verte zien ze dan de Belgische steden Knokke en Zeebrugge liggen.Verder op de route kun je bij helder weer, en dat is in februari altijd even afwachten, het overzeese Walcheren ontdekken. Het parcours kenmerkt zich verder door de veelvuldige afwisseling van ondergrond. Daarnaast zijn er ook enkele (natuurlijke) hindernissen, zoals een trap, enkele houten vlonders en hellende paden."

 

Een aantal citaten van onze Running Vibes-leden:

“Je vindt weinig halve marathons in deze omstandigheden en op zo'n mooi parcours wat altijd voor mooie herinneringen zorgt!”

“halve cadzand, beetje weg, veel strand, duinen...bevoorading optimaal en leuk tshirt en goedkope inschrijving”

“Door duinen, over strand en een flinke portie wind er bij en een relatief groot deelnemersveld maken deze halve speciaal”

“Cadzand ongelooflijke herinneringen : op 2 uur tijd 4 seizoenen meegemaakt.”

“Halve van Cadsand, zeker als het guur winterweer is. We gaat niets boven rennen op het Zeeuws-Vlaamse strand.”

“Cadzand, vanwege de heroïek“

“Cadzand. Voor het gros die er al is geweest behoeft dit geen verdere uitleg. Heerlijke mix van alles wat lopen zo mooi maakt”

 

http://www.avdewielingen.nl/

 

Het meer

De mooiste halve/Donkmeerloop staat op een tweede plaats. Weinig argumenten onder de poll waarom juist, maar ongetwijfeld hebben de prachtige herfstkleuren waarin het parcours in die periode gehuld is er iets mee te maken. De populariteit van deze loop werd nog maar eens duidelijk dit jaar toen bleek dat 20 minuten voor start alle nummers te deur uit waren.

 

http://www.demooistehalve.com/

 

De wallen

Op een derde plek vinden we de halve van Sluis, beter bekend als de Zwinstedenloop. In 2018 wordt het een jubileumeditie, het wordt de 25ste keer dat men de prachtige omgeving om en rond Sluis al lopend kan verkennen.

Enkele meningen van onze leden over de Zwinstedenloop:

 

“Vanwege de opkomst, kans op meer aangenaam weer en omdat ik hier meestal wel goed loop”

“Prachtig parcours waar je mits niet te veel wind toch een mooie tijd kan neerzetten.”

“Sluis : veel sfeer, veel wind maar iets te veel rechte stukken”

 

http://www.zwinstedenloop.nl/

 

Nog inspiratie nodig?

 

Er werden ook nog enkele suggesties gedaan die niet in de lijst stonden:

  • Brussels Half Marathon

  • Halve Marathon rapper dan een ezel -Kuurne

  • De Halve marathon van Runners Evergem

  • de Kustloop in Vrouwenpolder

  • de Halve van Burgh-Haamstede

bottom of page